Tot i no comptar amb els atractius i la projecció d’Alcoi, Gandia o Xàtiva, Ontinyent reclama l’atenció i convida els viatgers des de la seua singular normalitat. Tant si l’entenem com una “Ciutat d’atracció”, tal com diu el lema amb el qual l’Ajuntament vol promocionar-hi el turisme, com si l’entenem -potser millor encara- com una “Ciutat d’acollida”, tal com és descrita pels responsables de divulgar la memòria democràtica d’Ontinyent, pel seu paper durant la II República, com a refugi dels desplaçats i afectats a causa de la guerra fraticida entre espanyols, Ontinyent posa damunt la taula raons de pes per a merèixer una visita tranquil·la i agradable.

ENTRADA BILINGÜE: PUEDES LEERLA AL FINAL EN CASTELLANO

Vista del campanari des de la plaça de l’Ajuntament

Pensada i organitzada, principalment, com una ciutat per a viure -i per a viure bé-, el visitant s’hi trobarà a gust si aspira a conèixer i a disfrutar de la quotidianitat ontinyentina. Perquè els atractius d’Ontinyent són, sobretot, totes aquelles coses que els ontinyentins tenen a l’abast de la mà diàriament, des d’un bany al Pou Clar fins a contemplar i celebrar alegrement les festes locals.

Demostració d’elaboració d’embotits a Casa Vicent

Tastar els embotits tradicionals i conèixer el seu peculiar procés d’elaboració, pujar al campanar i conèixer la seua història i anècdotes de la mà de la colla de campaners, visitar una productora local de cervesa artesana i fer una degustació de les seues varietats, conèixer les peculiaritats de les insignes figures (gegants, cabets, la tartuga o l’àguila) de les seues festes, assistir al bou amb corda o conèixer el funcionament dels telers que han marcat el ritme del creixement econòmic de la ciutat durant dècades, són maneres diverses i estimulants d’apropar-se a la vida sensible i palpitant dels ontinyentins.

La Casa de la Vila allotja el Museu del Tèxtil

Sorpreses que t’esperen a Ontinyent, que sorprenen a adults i a xiquets

1. La Tartuga

La trobaràs al museu del Palau de la Vila. És un dels dos personatges més emblemàtics de les festes del Corpus i la Puríssima. L’actual figura de la Tartuga va ser dissenyada per l’artista Dolors Sans basant-se en un dibuix del segle XVI que es troba en el Museu Nacional de París (Vilaweb 2015). Aquesta figura data del segle XVI i és un animal barreja de drac, tortuga, escorpí, lleó… Quan surt en processó llança fum blanc i caramels als nens i, a més, recull els xumets dels més petits quan decideixen deixar d’utilitzar-los. Si voleu preparar la visita amb els vostres fills podes llegir aquest còmic ací.

La Tartuga és una figura pròpia de les festes d’Ontinyent

2. L’Àguila

Companya de la Tartuga al Museu de Gegants i Cabets, l’Àguila también surt en processó a les festes del Corpus i la Puríssima. Coronada i elegant, representa el poble d’Ontinyent, a la ciutat, és símbol del poder municipal. Des d’un punt de vista religiós representa a Sant Joan evangelista. Tal com ens conta l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, la primera aparició en aquesta localitat data de 1577. Agermanada amb altres moltes ciutats de l’antic Regne de València, podem trobar-la també a ciutats com Reus o València.

L’Àguila representa el poder municipal

3. Els Gegants

Al Museu de Gegants i Cabets del Palau de la Vila trobareu les figures dels gegants que representen a les tres cultures que van conviure a Ontinyent en l’Edat Mitjana: jueus, moros i cristians. Els gegants actuals daten de l’any 1992. Hi participen de la festa del Corpus al mes de juny, la Puríssima al desembre i en la trobada de Gegants i Cabets que es realitza cada quatre anys en el mes d’octubre en aquesta localitat. Són figures molt viatgeres i les podeu trobar en les festes d’altres localitats en certes ocasiones especials.

Els gegants representen a les cultures que convivien a Ontinyent

4. Els Cabets

Els primers Cabets, nans, cabuts o cabolos daten de fa uns 300 anys. Els més actuals estan inspirats en diverses històries del cinema, són alegres i divertits. Són elements característics de la tradició popular de moltes localitats. El Rei i Popeye, el Tinyós i el Negre, el Tricorni i el Gros, el Barret Verd, Dues Puntes i Manduca.

Els Cabets BArret Verd i Dues Puntes

5. Les xemeneies o xumeneres

Des de qualsevol punt de la ciutat són visibles les antigues xemeneies de maó que antany «vomitaven cap amunt el fum fosc producte de la combustió de les calderes» (Rafael Sanchis i Ferri, 1991). Avui en dia, les fàbriques de tèxtil, paper, alcohol i ceràmica, han desaparegut. Construïdes a partir de l’any 1900, són mostra de la important activitat industrial d’aquesta ciutat. De les 21 xemeneies, queden 12. Podem visitar gràcies a una ruta a peu d’uns 3 km que ens permetrà conèixer la localitat en un agradable recorregut circular que podem iniciar al Museu Arqueològic.

http://arquitecturaruralvalenciana.blogspot.com.es/

6. La Campana del Rellotge o de Rauxa i Foc

Pocs elements de la ciutat tenen tanta història, han comptat tant i tant han de contar. Diuen que sona 270 vegades cada dia, 98.550 vegades l’any. És la gran campana d’Ontinyent, no la més gran però sí la que sona més greu i, també, la més antiga: data de 1563 i ja ha superat els 450 anys d’història. Pesa 1.312 kg, té una alçada de 1.110 mm i una boca de 1.290 mm. Podeu visitar-la en el Campanar de l’Església de Santa Maria – un dels més alts de la península – al seu costat, les seues campanes germanes, la més gran d’elles, la Petra. Per pujar al campanari, recordeu que haureu d’estar els diumenges a la plaça de l’església, al costat de la porta del Bon Pastor, uns minuts abans de les 10:30 del matí. La visita es guiada pels membres de la Colla de Campaners que amb dedicació mostren el campanar i les seves campanes. A més, a l’agost, a les festes de Moros i Cristians, s’organitzen visites a l’esglèsia que, a més, permet veure la cripta, tancada la resta de l’any a les visites.

La gran campana de Rauxa i Foc

7. El refugi antiaeri de Tortosa i Delgado

Visitar aquest lloc i explicar als nostres fills el fet de la guerra. Una realitat present en tants llocs del món i que només arriba a nosaltres a través dels mtjans de comunicació però que també forma part de la nostra història. Al costat de l’aparcament del Pont Vell, a la Plaça de Baix, on un dia es situava la fàbrica de Tortosa i Delgado, trobareu l’accés al refugi. Experimentar un simulacre de bombardeig, compartir la informació dels panells informatius i contemplar un audiovisual sobre la història d’aquest lloc. L’ajuntament està recuperant altres espais singulars com aquest en un projecte per donar a conèixer la memòria democràtica d’aquesta ciutat.

Refugi Antiaeri Fàbrica Tortosa i Delgado

8. El riu Clariano des dels ponts de la ciutat.

Cinc són els ponts que travessen el riu Clariano a la ciutat d’Ontinyent. El pont de la Costa, el del Salt del Bou, el de Santa Maria, el Pont Vell i el Pont Nou. Des de tots ells podreu gaudir de vistes a diversos punts de la ciutat i conèixer els moments històrics que van portar a la seua construcció. En un recorregut d’uns 2,7 km podeu visitar fins a 22 llocs d’interès. Al costat del riu trobareu algunes zones per berenar com l’àrea recreativa de la Font de la Llúcia.

EL Pont Vell d’Ontinyent

Són molts els punts d’interès d’Ontinyent, com podeu comprovar en aquest post escrit al costat dels nostres companys de l’Associació Valenciana d’TravelBloggers. Vam visitar la ciutat gràcies a les activitats organitzades per l’oficina de turisme i l’ajuntament que ens «van obrir les portes» d’aquesta localitat tan propera a nosaltres però tan desconeguda. Ara estem desitjant tornar al costat dels nostres fills, no faltarem a la festa de la Puríssima per veure en acció als Gegants i Cabets. Tornarem a la Carnisseria Casa Vicent per omplir el nostre rebost dels seus saborosos embotits i no dubtarem a menjar un arròs al forn al Restaurant Nou Tendur. Us animeu a acompanyar-nos?

Arròs al forn i altres plats al Restaurant Nou XXX

Coses senzilles, però plenes de vida, que traspuen el sentir d’una gent plana, entenimentada i industriosa. Ontinyetn ens ha resultat una ciutat d’acollida, una ciutat d’atracció. D’una gent que treballa i que et mostra la seua ciutat sense estridències ni vanes exageracions, sinó amb la inequívoca voluntat de fer les coses bé i amb l’amor que naix de les coses que a u li són pròpies.

___________________________________________________________

Pese a no contar con los atractivos y la proyección de Alcoi, Gandia o Xàtiva, Ontinyent reclama la atención e invita a los viajeros desde su singular normalidad. Tanto si la entendemos como una «Ciudad de atracción«, tal como dice el lema con el que el Ayuntamiento quiere promocionar el turismo, como si la entendemos -quizás mejor aún- como una «Ciudad de acogida» , tal como es descrita por los responsables de divulgar la memoria democrática de Ontinyent, por su papel durante la II República, como refugio de los desplazados y afectados debido a la guerra fraticida entre españoles, Ontinyent pone sobre la mesa razones de peso para merecer una visita tranquila y agradable.

Porta d’accés al barri vell d’Ontinyent

Pensada y organizada, principalmente, como una ciudad para vivir -y para vivir bien-, el visitante se encontrará a gusto si aspira a conocer y disfrutar de la cotidianidad ontinyentina. Los atractivos de Ontinyent son, sobre todo, todas aquellas cosas que los ontinyentins tienen al alcance de la mano diariamente, desde un baño en el Pou Clar hasta contemplar y celebrar alegremente las fiestas locales. Probar los embutidos tradicionales y conocer su peculiar proceso de elaboración, subir al campanario y conocer su historia y anécdotas de la mano de la colla de campaners, visitar una productora local de cerveza artesana y hacer una degustación de sus variedades, conocer las peculiaridades de las insignes figuras (gigantes, cabezudos, la tartuga o el águila) de sus fiestas, asistir al toro ensogado o conocer el funcionamiento de los telares que han marcado el ritmo del crecimiento económico de la ciudad durante décadas, son maneras diversas y estimulantes de acercarse a la vida sensible y palpitante de los ontinyentins.

Cata de cervezas artesanas en GRAM

Sorpresas que te esperan en Ontinyent, que sorprenden a adultos y a niños

1. La Tartuga

La encontrarás en el museo del Palau de la Vila y es uno de los personajes más emblemáticos de las fiestas del Corpus y la Purísima. La actual figura de la Tartuga fue diseñada por la artista Dolors Sans basándose en un dibujo del siglo XVI que se encuentra en el Museo Nacional de París (Vilaweb 2015). Esta figura data del siglo XVI y es un animal mezcla de dragón, tortuga, escorpión, león… que cuando sale en procesión lanza humo blanco y caramelos a los niños y, además,  recoge los chupetes de los más pequeños cuando deciden dejar de utilizarlos. Si queréis preparar la visita con vuestros hijos podéis leer este cómic aquí.

La closca de la Tartuga amb alguns xuclets

2. El Águila

Compañera de la Tartuga en el Museu de Gegants i Cabets,  el Águila también sale en procesión en las fiestas del Corpus y la Purísima. Coronada y elegante, representa al pueblo de Ontinyent, a la ciudad, es símbolo de del poder municipal. Desde un punto de vista religioso representa a San Juan evangelista. Tal y como nos cuenta la Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, su primera aparición en esta localidad data de 1577. Hermanada con otras muchas ciudades del antiguo Reino de Valencia, podemos encontrala también en ciudades como Reus o Valencia.

L’Àquila i la Tartuga

3. Els Gegants

En el Museu de Gegants i Cabets encontrareis las figuras de los gigantes que representan a las tres culturas que convivieron en Ontinyent en la Edad Media: judíos,  moros y cristianos. Los gigantes actuales datan del año 1992. Participan de la fiesta del Corpus en el mes de junio, la Purísima en diciembre y en el encuentro de Gegants i Cabets que se realiza cada cuatro años en el mes de octubre en esta localidad.

4. Els Cabets

Los primeros Cabezudos, Nanets, Cabuts o Cabets datan de hace unos 300 años. Los actuales Cabets de Ontinyent están inspirados en diversas historias del cine, son alegres y divertidos, elementos característicos de la tradición popular de muchas localidades. El Rey y Popeye, el Tinyós y el Negre, el Tricorni y el Gros, el Barret Verd, Dues Puntes y Manduca.

Els Cabets Popeye i el Rei

5. Las chimeneas

Desde cualquier punto de la ciudad son visibles las antiguas chimeneas de ladrillo que antaño «vomitaban hacia arriba el humo oscuro producto de la combustión de las calderas» (Rafel Sanchis i Ferri, 1991). Hoy en día, las fábricas de textil, papel, alcohol y cerámica,  han desaparecido. Construídas a partir del año 1900, son muestra de la importante actividad industrial de esta ciudad. De las 21 chimeneas, quedan 12. Podemos visitarlas gracias a una ruta a pie de unos 3 km que nos permitirá conocer la localidad en un agradable recorrido circular que podemos iniciar en el Museo Arqueológico.

6. La Campana del Reloj o de Rauxa i Foc

Pocos elementos de la ciudad tienen tanta historia, han contado tanto y tanto tienen que contar. Dicen que suena 270 veces cada día, 98.550 veces al año. Es la gran campana de Ontinyent, no la más grande pero sí la que suena más grave y, también, la más antigua: data del 1563 y ya ha superado los 450 años de historia. Pesa 1.312 kg, tiene una altura de 1.110 mm y una boca de 1.290 mm. Podéis visitarla en el campanario de la Iglesia de Santa María – uno de los más altos de la península – junto a sus otras campanas hermanas, la más grande de ellas, la Petra. Para subir al campario recordad que debéis estar los domingos en la plaza de la iglesia, junto a la puerta del Buen Pastor, unos minutos antes de las 10:30 de la mañana y allí os recibirán los miembros de la Colla de Campaners que os explicarán con detalle todo lo referente a este campanario y sus campanas. Además, en agosto, durante las fiestas de Moros i Cristians, se organizan visitas a la iglesia que, además,  permiten ver la cripta, cerrada el resto del año a las visitas.

El campanar de Santa Maria i el barri vell

7. El Refugio Antiaereo de Tortosa i Delgado

Visitar este lugar y explicar a nuestros hijos el hecho de la guerra. Una realidad presente en tantos lugares del mundo y que solo llega a nosotros a través de los medios de comunicación pero que también forma parte de  nuestra historia. Junto al aparcamiento del Puente Viejo o Pont Vell, en la Plaça de Baix, donde un día se situaba la fábrica de Tortosa i Delgado, encontraréis el acceso al refugio. Experimentar un simulacro de bombardeo, compartir la información de los paneles informativos y contemplar un audiovisual sobre la historia de este lugar. El ayuntamiento está recuperando otros espacios singulares como este en su proyecto de dar a conocer la memoria democrática de esta ciudad.

Vistes de les campanes i del poble d’Ontinyent

8. El río Clariano desde los puentes de la ciudad

Cinco son los puentes que atraviesan el río Clariano en la ciudad de Ontinyent. El puente de la Costa, el del Salt del Bou, el de Santa María, el Pont Vell y el Pont Nou. Desde todos ellos podréis disfrutar de las vistas de diversas zonas de la ciudad y conocer los diversos momentos históricos que llevaron a su construcción. En un recorrido de unos 2,7 km podéis visitar hasta 22 lugares de interés. Encontraréis también algunas áreas recreativas con la Font de Llúcia donde os podéis detener a almorzar o merendar.

Son otros muchos los puntos de interés de Ontinyent, como podéis comprobar en este post escrito junto a nuestros compañeros de la Asociación Valenciana de TravelBloggers. Visitamos la ciudad gracias a las actividades organizadas por la oficina de turismo y el ayuntamiento que nos «abrieron las puertas» de esta localidad tan cercana a nosotros pero tan desconocida. Ahora estamos deseando regresar junto a nuestros hijos. No faltaremos a la fiesta de la Purísima para ver en acción als Gegants i Cabets. Regresaremos a la Carnicería Casa Vicent para llenar nuestra despensa de sus sabrosos embutidos y no dudaremos en comer un arroz al horno en el Restaurante Nou Tendur. ¿Os animais a acompañarnos?

Comunitat Valenciana Travel Bloggers

Cosas sencillas, pero llenas de vida, que rezuman el sentir de una gente llana, conocedora e industriosa. De una gente que trabaja y que te muestra su ciudad sin estridencias ni vanas exageraciones, sino con la inequívoca voluntad de hacer las cosas bien y con el amor que nace de las cosas que a uno le son propias. Ontinyent es ciudad de acogida, es ciudad de atracción.

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This