Un dels paratges que més ens ha sorprès del nostre últim viatge per França ha sigut la zona situada al nord de Bordeaux, a la vorera dreta de l’immens estuari que forma el riu Garona a la seua desembocadura. Vistes inabastables de l’estuari, fortaleses reials, petites ciutats costaneres d’alt atractiu turístic, pobles menudets on es respira la calma d’una vida rural prop de l’Atlàntic que manté una doble vessant agrícola i marinera, alhora, etc. Pots veure un poquet més en aquest vídeo que hem preparat i també continuar llegint….
(Si prefieres el texto en castellano… sigue avanzando: esta entrada es bilingüe)
La primera nit a la zona acampàrem a la vila de Mortagne, a un càmping situat dalt del penya-segat de l’antiga línia de la costa. La indústria de l’home, amb el pas de les dècades, va anar obrint una extensa planura, per a camps de conreu i pastures, que hui es pot contemplar des d’aquella inusual talaia. Als peus del càmping es troba el singular port de la vila, al qual s’accedeix des de l’oceà mitjançant un llarg canal que s’ompli amb la plenamar i que queda gairebé sec quan baixa la marea. Per evitar que es queden sense calat els vaixells fondejats al port, a l’entrada d’aquest hi ha una exclusa enorme que reté l’aigua al moll fins a la pròxima pujada de la marea.
A l’endemà férem una parada a Talmont, un pintoresc llogaret penjat sobre la mar que atrau multituds de turistes. El casc urbà està format a penes per dos carrers, però la muralla que encercla el poblet i la preciosa esglesieta situada pel costat de la mar li donen un encant especial. També, hi ha les fotogèniques casetes dels pescadors, situades sobre la costa, molt elevades sobre l’aigua, i des de les quals es pesca, seguint un costum ancestral, amb unes xarxes que es despengen sobre la mar, quan la marea està alta. Per últim, hi ha el canal que serveix de port, semblant al de Mortagne, però encara més estret i sense exclusa, de manera que quan la marea està baixa, més que un port fa l’efecte de ser una allargada drassana, amb una cua d’embarcacions a l’espera que el fuster les deixe de nou llestes per a navegar.
El nostre pas per Royan va ser fugaç, però no per això ens va impressionar poc la ciutat, amb la seua frenètica activitat turística en plena temporada estiuenca, així com la seua inusual i majestuosa església. Infinitat de xalets, urbanitzacions, hotels, restaurants, bungalows, apartaments, etc. Tot amb preciosos jardins i amb una platja de somni, presidida per un conjunt de casetes de pescadors conservades com a monument commemoratiu de l’activitat tradicional a la zona.
Amb el cor partit, per no quedar-nos allà mateix, continuàrem el nostre camí resseguint la costa cap al nord, entrant al municipi de La Tremblade, on férem una parada a l’espectacular far de Le Coubre. Una llarguíssima escalera de caragol ens va permetre pujar al cim i contemplar l’espectacle d’una de les platges més boniques de tota França, separada de l’extens pinar que s’escampa al seu darrere per una fabulosa duna d’arena que s’estén al llarg de quilòmetres de costa. La nostra següent parada, després de visitar l’interessant museu del far, va ser la platja, com és natural, tot i estar ocupada per centenars de famílies franceses que havien decidit, com nosaltres, passar el dia en aquella meravellosa platja paradisíaca.
L’endemà, després de dormir al càmping municipal d’Esnandes, férem una incursió a l’Ile de Ré. Després de creuar l’impressionat pont que hi dóna accés resseguírem la carretera que creua l’illa fins arribar a l’extrem més occidental, al Far des Baleines. En aquesta ocasió, en compte de pujar al far, ens estimàrem més fer un passeig per l’antic criador de mol·luscs que s’estén al darrere mateix del far i que, amb la marea baixa es converteix en un viver interessantíssim de visitar amb els xiquets per a que descobrisquen, de primera mà, alguns dels secrets de la vida marina.
D’aquesta manera, posàrem fi a aquesta etapa del nostre viatge per França, amb unes sensacions molt bones i amb el desig de tornar algun dia per gaudir dels encants d’aquesta zona amb més temps i amb major calma. Tot el viatge va estar especiat amb bucòliques imatges de vinyes i girasols, de bodegues de vi pineau i de llogarets on s’ofereixen ostres i musclos. Les visions del mar i del cel, dels camps verds i d’altres ja segats… tots aquest records venen a la nostra ment i plenen el nostre cos de meravelloses sensacions estiuenques.
TEXTO EN CASTELLANO
Uno de los parajes que más nos ha sorprendido de nuestro último viaje por Francia ha sido la zona situada al norte de Burdeos, en la orilla derecha del inmenso estuario que forma el río Garona en su desembocadura. Vistas inalcanzables del estuario, fortalezas reales, pequeñas ciudades costeras de alto atractivo turístico, pueblos pequeñitos donde se respira la calma de una vida rural que mantiene una doble vertiente agrícola y marinera, a la vez, etc. Puedes ver un poco más en este video que hemos preparado y también continuar leyendo….
La primera noche acampamos en la ciudad de Mortagne, en un camping situado encima del acantilado de la antigua línea de la costa. La industria del hombre, con el paso de las décadas, fue abriendo una extensa llanura, para campos de cultivo y pastos, que hoy se puede contemplar desde aquella inusual atalaya. A los pies del camping se encuentra el singular puerto de la ciudad, al que se accede desde el océano mediante un largo canal que se llena con la pleamar y que queda casi seco cuando baja la marea. Para evitar que se quedan sin calado los barcos fondeados en el puerto, a la entrada de este hay una exclusa enorme que retiene el agua en el muelle hasta la próxima subida de la marea.
Al día siguiente hicimos una parada en Talmont, una pintoresca aldea colgada sobre el mar que atrae a multitudes de turistas. El casco urbano está formado apenas por dos calles, pero la muralla que rodea el pueblo y la preciosa pequeña iglesia situada al lado del mar le dan un encanto especial. También, están las fotogénicas casetas de los pescadores, ubicadas sobre la costa, muy elevadas sobre el agua, y desde las que se pesca, siguiendo una costumbre ancestral, con unas redes que se descuelgan sobre el mar, cuando la marea está alta . Por último, está el canal que sirve de puerto, parecido al de Mortagne, pero aún más estrecho y sin exclusa, de modo que cuando la marea está baja, más que un puerto da la impresión de ser una alargada astillero, con una cola de embarcaciones a la espera de que el carpintero las deje de nuevo listas para navegar.
Nuestro paso por Royan fue fugaz, pero no por eso nos impresionó poco la ciudad, con su frenética actividad turística en plena temporada veraniega, así como su inusual y majestuosa iglesia. Infinidad de chalets, urbanizaciones, hoteles, restaurantes, bungalows, apartamentos, etc. Todos con preciosos jardines y con una playa de ensueño, presidida por un conjunto de casetas de pescadores conservadas como monumento conmemorativo de la actividad tradicional en la zona.
Con el corazón partido, por no quedarnos allí mismo, continuamos nuestro camino siguiendo la costa hacia el norte, entrando en el municipio de La Tremblade, donde hicimos una parada en la espectacular faro de Le Coubre. Una larguísima escalera de caracol nos permitió subir a la cima y contemplar el espectáculo de una de las playas más bonitas de toda Francia, separada del extenso pinar que se extiende detrás por una fabulosa duna de arena que se extiende a lo largo de kilómetros de costa. Nuestra siguiente parada, después de visitar el interesante museo del faro, fue la playa, como es natural, a pesar de estar ocupada por cientos de familias francesas que habían decidido, como nosotros, pasar el día en aquella maravillosa playa paradisíaca.
Al día siguiente, después de dormir en el camping municipal de ESNANDES, hicimos una incursión en la Ile de Re. Después de cruzar el impresionante puente que da acceso siguiendo la carretera que cruza la isla hasta llegar al extremo más occidental, el Faro des Baleines. En esta ocasión, en lugar de subir al faro, preferimos dar un paseo por el antiguo criador de moluscos que se extiende detrás mismo del faro y que, con la marea baja se convierte en un vivero interesantísimo de visitar con los niños para que descubran, de primera mano, algunos de los secretos de la vida marina.
De esta manera, pusimos fin a esta etapa de nuestro viaje por Francia, con unas sensaciones muy buenas y con el deseo de volver algún día para disfrutar de los encantos de esta zona con más tiempo y con mayor calma. Todo el viaje estuvo especiado con bucólicas imágenes de viñedos y girasoles, de bodegas de vino pineau y de tiendas donde se ofrecen ostras y mejillones. Las visiones del mar y del cielo, los campos verdes y otros ya segados junto al río Garona … todos estos recuerdos vienen a nuestra mente y llenan el nuestro cuerpo de maravillosas sensaciones veraniegas junto al Atlántico.
Tengo un ilusionante sentido de la vida. Estoy convencida de que las personas podemos cambiar el mundo trabajando personal y localmente a través de proyecto colaborativos. Me gusta compartir con mi familia experiencias motivadoras y enriquecedoras. Y difundir algunas de ellas en este blog sobre «nuestro viaje por la vida».
Comentarios recientes