[ENTRADA BILINGÜE: ESP ABAJO]

Ja des de lluny, la visió del Mont Saint Michel fa una impressió espiritual: és una sensació com d’irrealitat. Les grans estructures arquitectòniques bastides per l’ésser humà, des de les immenses pedres arrenglerades durant la prehistòria fins als més moderns gratacels, passant per les esveltes catedrals gòtiques, tenen en comú aquesta insòlita prestància que captura la mirada de l’espectador, mitjançant una misteriosa atracció.

IMG_6317 (2)

Visitar l’indret a poqueta nit és un regal per als sentits (França 2016)

A Saint-Michel, no obstant, potser es fa més evident aquest magnetisme pel fet d’emergir d’una manera única per damunt la línia de l’horitzóDe fet, tota l’estructura del conjunt arquitectònic està dissenyada per ressaltar l’elevació. Quasi podríem parlar-ne d’un efecte de levitació, com a un miratge.

En aquest cas, a més, la singularitat arquitectònica s’ajusta perfectament a la significació espiritual que presideix l’abadia fortificada consagrada a Sant Miquel, l’arcàngel que va vèncer el drac, segons la narració bíblica. El drac, a la tradició cristiana, simbolitza el mal, en totes les seues manifestacions. La victòria de Sant Miquel, amb l’espasa i situat per damunt del drac, simbolitza la capacitat de sobreposar-se a l’assetjament del mal, una victòria que ha d’interpretar-se espiritualment, al context d’una lluita interior.

Sant Miquel representa

Sant Miquel representa la capacitat de sobreposar-se a l’assetjament del mal (França 2016)

No és estrany que, juntament amb Joana d’Arc, Sant Miquel haja sigut una permanent apel·lació a l’hora d’incitar l’esperit èpic i l’ardor guerrer dels francessos. Tanmateix, el mite que rodeja Sant Miquel va més enllà de qualsevol patriotisme simple i groller que puga ser proclamat pels radicals de l’extrema dreta francesa.

IMG_6312 (2)

La importància arquitectònica de Mont Sant Michel és remarcable (França 2016)

Hui dia, Mont Saint Michel sembla quasi un parc d’atraccions, visitat per milions de turistes a l’any. Tots hi acudim atrets per la bella imatge del perfil inigualable de l’abadia. El recorregut per les seues estàncies ens descobreix la magnificència i la sobrietat que hi imperava. Però a cada racó s’hi pot veure, també, la cura i l’elegància a l’hora de bastir qualsevol detall de l’entramat urbà i dels ornaments arquitectònics, senyal d’una voluntat inequívoca per crear un conjunt bell i harmonitzat. 

IMG_6261 (2)

Des de la passarel·la la vista de l’abadia mentre caminem ens atrau magnèticament

Sense dubtes, és un lloc únic, aïllat del món, gràcies a la seua bellesa. El passeig fins a arribar-hi als peus de l’abadia contemplant l’espectacle d’aquella muntanya al bell mig de la badia, admirar com cau el sol rere l’horitzó, a l’oceà, des de la terrassa de l’abadia o fer el camí de tornada després del capvespre, girant la mirada per veure destacada la silueta il·luminada de la fortalesa enmig la foscor, són experiències del tot inoblidables.

IMG_6277 (2)

A l’abadia viu un ésser misteriós i estrany… (França 2016)

IMG_6289 (2)

En la visita els xiquets i nosaltres observem les pistes per trobar l’estrany habitant… (França 2016)

IMG_6307 (2)

Els detalls en les construccions són font de fotografies precioses (França 2016)

Tant és així que si, per un segon, aconsegueixes oblidar-te de la remor incessant dels turistes i els operadors turístics, tal volta et sentiràs interpel·lat pel reclam espitirual que adreça, encara hui, Sant Miquel des del cim de l’agulla que corona l’abadia, una crida a viure des de l’excel·lència, la sobrietat i la bellesa interior, abraçant la virtut i donant mort al drac interior que ens mena a una existència baixa, vil i cavernosa.

La pregunta és si encara hi ha, entre la multitud de visitants que desfilen cada dia per la passarel·la que uneix l’abadia al món, persones amb la sensibilitat suficient per a captar i acollir el missatge sublim que llança l’àngel des de la seua elevada talaia.

DADES PRÀCTIQUES:

RESUM DE LA NOSTRA VISITA EN VÍDEO ACÍ I NO ET PERGUES AQUEST VÍDEO.

ALLOTJAMENT A MONT SAINT MICHEL: hi ha vàries opcions fora del recinte d’accés restringit però, sense deubte, el millor és allotjar-te dins. En aquest últim cas el camping o l’hotel que tries et facilitarà una clau d’accés per poder passar la barrera. Nosaltres vam triar el Camping du Mont Saint Michel situat darrere de l’hotel Vert. Sense dubte una gran opció: bones instal·lacions, wiffi gratuït, ben prop de la passarel·la d’accés i, a més a més, un bon preu: 31€/família (inclou el 4€ d’accés al recinte restringit). Et donen un codi per poder passar la barrera i accedir a la zona restringida.

Pots arribar a Mont Sant Michel a peu, en bici, cotxe de cavalls o en bus (França 2016)

Pots arribar a Mont Sant Michel a peu, en bici, cotxe de cavalls o en bus (França 2016)

ACCÉS: hi ha diverses maneres d’arribar fins al Mont Sant MIchel, nosaltres vam triar l’opció d’anar a peu però es pot arribar en bicicleta, amb cotxes de cavalls i en autobusos que recorren regularment els 2 km que el separen del continent.

ENTRADA A L’ABADIA: L’entrada a l’abadia costa 9€ els adults (per als xiquets és gratuït).


TEXTO EN CASTELLANO

Ya desde lejos, la visión del Mont Saint Michel crea una impresión espiritual: es una sensación como de irrealidad. Las grandes estructuras arquitectónicas construidas por el ser humano, desde las inmensas piedras alineadas durante la prehistoria hasta los más modernos rascacielos, pasando por las esbeltas catedrales góticas, tienen en común esta insólita prestancia que captura la mirada del espectador, mediante una misteriosa atracción. En Saint-Michel, sin embargo, tal vez se hace más evidente este magnetismo por el hecho de emerger de una manera única por encima la línea del horizonte. De hecho, toda la estructura del conjunto arquitectónico está diseñada para resaltar la elevación. Casi podríamos hablar de un efecto de levitación, como un espejismo.

En este caso, además, la singularidad arquitectónica se ajusta perfectamente a la significación espiritual que preside la abadía fortificada consagrada a San Miguel, el arcángel que venció al dragón, según la narración bíblica. El dragón, en la tradición cristiana, simboliza el mal, en todas sus manifestaciones. La victoria de San Miguel, con la espada y situado por encima del dragón, simboliza la capacidad de sobreponerse al acoso del mal, una victoria que ha de interpretarse espiritualmente, en el contexto de una lucha interior.

No es extraño que, junto con Juana de Arco, San Miguel haya sido una permanente apelación a la hora de incitar el espíritu épico y el ardor guerrero de los franceses. Sin embargo, el mito que rodea San Miguel va más allá de cualquier patriotismo simple y grosero que pueda ser proclamado por los radicales de la extrema derecha francesa.

Hoy día, Mont Saint Michel parece casi un parque de atracciones, visitado por millones de turistas al año. Todos acudimos atraídos por la bella imagen del perfil inigualable de la abadía. El recorrido por sus estancias nos descubre la magnificencia y la sobriedad que imperaba. Pero en cada rincón se puede ver, también, el cuidado y la elegancia a la hora de construir cualquier detalle del entramado urbano y de los ornamentos arquitectónicos, señal de una voluntad inequívoca para crear un conjunto bello y armonizado.

Sin dudas, es un lugar único, aislado del mundo, gracias a su belleza. El paseo hasta llegar a los pies de la abadía contemplando el espectáculo de aquella montaña en medio de la bahía, admirar como cae el sol tras el horizonte, en el océano, desde la terraza de la abadía o hacer el camino de vuelta después del atardecer, girando la mirada para ver destacada la silueta iluminada de la fortaleza en medio la oscuridad, son experiencias del todo inolvidables.

Tanto es así que si, por un segundo, consigues olvidarte del ruido incesante de los turistas y los operadores turísticos, tal vez te sentirás interpelado por el reclamo espitirual que dirección, aún hoy, San Miguel desde la cima de la aguja que corona la abadía, una llamada a vivir desde la excelencia, la sobriedad y la belleza interior, abrazando la virtud y dando muerte al dragón interior que nos lleva a una existencia baja, vil y cavernosa.

La pregunta es si todavía hay, entre la multitud de visitantes que desfilan cada día por la pasarela que une la abadía en el mundo, personas con la sensibilidad suficiente para captar y acoger el mensaje sublime que lanza el ángel desde su elevada atalaya.

DATOS PRÁCTICOS:

RESUMEN DE NUESTRA VISITA EN VIDEO AQUÍ Y NO TE PIERDAS ESTE VIDEO.

ALOJAMIENTO EN MONT SAINT MICHEL: hay varias opciones fuera del recinto de acceso restringido pero, sin duda, lo mejor es alojarte dentro. En este último caso el camping o el hotel te facilitará una clave de acceso para poder pasar la barrera. Nosotros elegimos el Camping du Mont Saint Michel situado detrás del hotel Vert. Sin duda una gran opción: buenas instalaciones, wiffi gratuito, bien cerca de la pasarela de acceso y, además, un buen precio: 31 € / familia (incluye el 4 € de acceso al recinto restringido). Con la reserva te daran un código de acceso para pasar la barrera y acceder a la zona restringida y el càmping.

ACCESO: hay varias maneras de llegar hasta el Mont Saint Michel, nosotros elegimos la opción de ir a pie pero se puede llegar en bicicleta, con coches de caballos y en autobuses que recorren regularmente los 2 km que lo separan del continente.

ENTRADA A LA ABADÍA de Mont Saint Michel: acceder al pueblo de Mont Saint Michel es gratuito. La entrada a la abadía cuesta 9 € los adultos (los niños es gratuito).

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This