Al nostre poble es manté una de les poques llotges on es ven, encara, el producte de la pesca local a la menuda, en quantitats d’entre 1 i 1,5 kg de peix ben fresc. Assistir a la subhasta del peix és tota una experiència: molt recomanable.  Comença passades les sis, quan els pesquers han tornat a port. En realitat, tindre a l’abast peix fresc i d’excel·lent qualitat és un autèntic privilegi. A més, gaudir dels comentaris dels xiquets mentre observen els diversos tipus d’espècies marines comestibles resulta tot un plaer.
La llotja està situada al port nàutic, prop del torreó del segle XVI, que és probablement la imatge més representativa de El Campello.


Allà hem anat aquesta vesprada amb la il·lusió d’anar recuperant, a poc a poc, els nostres hàbits més casolans. Hem comprat bon peix i he recordat que tenia pendent respondre a les peticions d’alguns amics que fa dies, a través del facebook, em demanaren aquesta recepta.Animeu-vos i bon profit!

COM FER UNA FIDEUÀ (per a 2 persones):

Cal dir que jo no faig servir mai cap recepta de forma invariable: sempre improvise o canvie alguns ingredients. Receptes en podeu trobar moltes i diverses, cada cuiner té el seu estil i segur que vosaltres li donareu un toc personal.
Aquest plat té de particular l’ingredient específic del tipus de pasta. En cas de no trobar-la pot substituir-se per arròs.

Els ingredients són:
– Brou de peix (pot fer-se amb unes espines i caps del rebuig que us queda en netejar lluç, peix de roca o comprar un caldo precocinado, en aquest cas procureu que tinga poca sal).
– Pasta: fideus especials per a fideuà. N’hi ha de diversos tipus a les comarques valencianes i catalanes, però a mi m’agraden els mitjanets amb forat per dins. En teoria cal posar 160 g de pasta per persona, però podeu posar un poc més si sou molt menjadors…

– 1 ceba ratllada o tallada molt xicoteta.
– 1 tomaca madura i triturada.
– 1 all picat molt fi.
– 1 trocet de bajoca roja ben picat o de carn de nyora hidratada (opcional).
– 200 g de gamba roja.
– 1 calamar mitjanet tallat en trocets més o menys grans, al vostre gust.
– 200 g d’emperador o tonyina (recordeu que no cal abusar d’aquest tipus de peix per la presència de metalls pesats, sobretot si cuineu per a xiquets).
– Clòtxines i xirles al gust (les xirles, per llevar l’arena de  dins, cal tindre-les un poc de temps a remull en aigua amb una grapat de sal).
– Oli d’oliva.

Per preparar una autèntica fideuà cal una paella gran i poc fonda i un foc adequat. Tanmateix, a casa, pot preparar-se tot a banda amb els perols que calguen i, finalment, cuinar la pasta al forn en un recipient de fang ample. És important que siga prou ample perquè la capa de pasta no quede massa gruixuda.

1. Preparar el brou de peix: bollir les raspes de peix amb jolivert i un poquet de sal uns 25 minuts (el temps indicat si feu servir olla ràpida). Colar i reservar.
Mentre, podeu fer els mol·luscs per separat (clotxines i xirles) i reservar l’aigua de cocció per afegir-la al brou de peix.
Pelar les gambes, reservar la carn. Els caps i les pells sofregir-les en un perolet amb una mica d’oli d’oliva. Quan estiguen tostadets, cobrir amb el brou i bullir 10 minuts. Colar i pressionar les raspes per traure tot el suc.
Mesclar els tres brous, colar i corregir al gust de sal (millor no abusar).

2. Sofregir la ceba i l’all amb oli d’oliva lentament. Posar la tomaca i esperar fins que es faça un sofregit fi. Posar els calamars i coure-ho a foc lent. Posar un got de brou i bullir-ho uns minuts. És ideal, però no imprescindible, cuinar 5 minuts en l’olla ràpida per aconseguir el grau de tendresa ideal als calamars.

3. A banda, sofregir el peix emperador  i/o la tonyina, afegir els calamars cuinats prèviament. Afegir la  pasta per a fideuà i sofregir tot.

4. Posar uns 350 ml del brou que hem preparat en calent. Podeu variar la quantitat segons si vos agrada més o menys sec el resultat. Bullir 7-9 minuts. Podeu posar una mica de colorant alimentari, jo preferisc no posar-ne o utilitzar un poc de safrà. Quan queden 2 minuts posar per damunt els mol·luscs (sense closca) i les gambes que havíem reservat.

Si utilitzeu arròs recordeu que la mida és uns 100 g per persona i el volum que vos ocupe haureu de posar el doble de brou. Per exemple, per a quatre persones, un got i mig d’arròs i 3 gots de brou.

5. Pot acompanyar-se amb salsa allioli i, obligatòriament, un bon vi blanc.

Pot parèixer molta faena però si ho prepareu tot abans, el dia indicat només caldrà bullir la pasta o l’arròs en un moment. Es pot preparar i congelar per a diverses ocasions, només caldrà fer la pasta.

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This