He estat donant-li voltes però no se m’ocorre un millor títol per a aquest escrit. “Els fruits de la tardor”, “Regals del camp”, “La collita més dolça”… Al final he decidit aquest altre: clar i directe. L’altre dia escrivia sobre les flors a la nostra tardor i els fruits que l’acompanyen. Hem d’estar desperts per observar i assaborir la natura. Feia setmanes que observava els esbarzers i volia collir unes quantes mores per fer melmelada. La figuera també anava, a poc a poc, madurant els seus fruits que enguany arribaven retardats perquè l’estiu no ha sigut molt calorós. Finalment arribà el moment i ací tenim el resultat: boníssimes fruites cuinades per conservar-les al nostre rebost aquest hivern.


MELMELADA DE MORES
Cal collir una bona quantitat de mores d’un lloc allunyat de les carreteres per tal d’evitar que estiguen impregnades dels residus de la combustió de la gasolina. També és recomanable assegurar-se que els camps dels voltants no hagen sigut fumigats amb plaguicides ni herbicides.
Altres ingredients: sucre blanc o fosc (millor de comerç just i ecològic, creo jo), el suc d’una llima o un poc de vinagre de vi. Se li pot afegir un espessidor o gelificant, si voleu aconseguir una textura més compacta, però no és imprescindible.

Posar a bullir la fruita llavada amb el sucre i el suc de llima o vinagre. Es suposa que cal posar el mateix pes de sucre que de fruita, nosaltres preferim reduir la quantitat perquè collim les mores madures, en el seu punt ideal de dolçor. Crec que n’hi ha prou amb menys de la meitat. Podeu experimentar i trobar el punt més adequat, al vostre gust.

Cuinar per 30 minuts remenant perquè s’evapore l’aigua i es caramelitzen els sucres. Perquè la mermelada no tinga un excés de llavoretes, podeu triturar unes tres quartes parts de la mescla amb un batidor i colar-la abans de tornar a mesclar-la amb la resta de la fruita més sencera.
Ficar, encara en calent, la melmelada en potets no massa grans. Omplir al màxim, tapar i tancar. Precaució perquè crema! Segons diuen, es poden conservar i fer el buit, només girant els pots cap per avall i esperant que es gelen. Jo preferisc posar-los en un perol coberts d’aigua i fer-los bullir per 5-10 minuts. Deixar que es gele, etiquetar i menjar.

MELMELADA DE FIGUES

Collir les figues madures i pelar-les. Trocejar i posar a cuinar amb un poc de suc de llima. En aquest cas no cal afegir gens de sucre perquè són molt dolces!!! Remenar i treballar a foc lent perquè no s’adderisquen al perol durant 20-25 minuts.

Omplir els pots i seguir el procediment anterior. Servir acompanyant formatges curats i un bon vi…. Increïble el resultat!!!

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This