Normandia és alguna cosa més que una regió pintoresca: és un espai consagrat a la memòria històrica d’un fet rellevant. A cada poble i ciutat hi ha algun element que et recorda que estàs a un lloc que va ser l’escenari d’un fet històric transcendental per a la història de França i d’Occident. La Batalla de Normandia de l’estiu del 1944 es manté viva en la memòria gràcies a la presència per tot arreu de les banderes dels Aliats, plaques commemoratives, escultures i llocs emblemàtics de tota classe.

ESTA ENTRADA ES BILINGÜE (puedes encontrar el texto en castellano a más abajo).

El Mur Atlàntic s'estenia milers de quilòmetres davant l'amenaça de l'arribada dels aliats

El Mur Atlàntic s’estenia milers de quilòmetres davant l’amenaça de l’arribada dels aliats

El primer element que crida l’atenció al visitant és la presència, al llarg de la costa normanda, de les restes de les fortificacions que van enllestir els alemanys durant l’ocupació de França, davant l’amenaça d’una invasió. El Mur de l’Atlàntic consistia en un conjunt de búnquers, bateries d’artilleria, trinxeres, etc. que havien de servir de barrera defensiva davant d’una eventual invasió. Aquesta línia defensiva s’estenia des de Baiona fins als Països Baixos -i més enllà-, encara que els alemanys estaven convençuts que l’atac es produiria al pas de Calais, per ser la zona més pròxima a les costes d’Anglaterra on eren acantonades les tropes aliades.

Algunes imatges de la costa de Normandia (França 2016)

Algunes imatges de la costa de Normandia (França 2016)

El segon element més remarcable és la visita als llocs en què es va produir el desembarcament de les tropes aliades el 6 de juny del 1944 (el Dia D). Les cinc platges escollides pels aliats per a l’Operació Overlord estan perfectament senyalitzades com a llocs de rellevància històrica. L’abundant informació que es dóna en aquests llocs, amb panells informatius (a més de nombrosos museus i exposicions disseminats al llarg de la ruta), permet fer-se una idea bastant exacta de la magnitud de l’operació militar i del cost en vides que va suposar la Batalla de Normandia. A més, hi ha la possibilitat de visitar, entre altres, l’impressionant cementeri a Omaha Beach on van ser soterrats nou mil dels militars dels Estats Units morts durant la batalla.

Restes dels bunkers a Pointe du Hoc (França 2016)

Restes dels bunkers a Pointe du Hoc (França 2016)

Avuí els xiquets juguen als forats deixats per les bombes a Pinte du Hoc (França 2016)

Avuí els xiquets juguen als forats deixats per les bombes a Pointe du Hoc (França 2016)

El tercer element a subratllar és la mateixa rellevància que els francesos donen a aquest fet històric. Possiblement és l’esdeveniment històric més important del segle XX, per a França, en la mesura que va suposar l’inici de l’alliberament del país després de la derrota i l’ocupació de l’any 1940 a mans dels alemanys. L’esdevindre històric del país fins a dia de hui ha estat absolutament determinat per aquest esdeveniment, suposant el seu redreçament nacional, en clau interna, i determinant les seues estretes relacions amb els Estats Units i la seua vocació europeista, en la vessant exterior.

Alençon fue la primera ciudad recuperada por el ejército francés tras el desembarco en agosto de 1944

Alençon va ser la primera ciutat recuperada per l’exèrcit francés a l’agost de 1944

La visita a aquest immens camp de batalla no hauria de deixar indiferent a ningú, ni tan sols als esperits poc afins als ardors bèl·lics ni als pacifistes declarats. Més que la celebració d’una victòria militar -encara que també ho és, evidentment-, la rememoració de la Batalla de Normandia és un recordatori de l’altíssim cost de la llibertat i la pau. Més que exaltar una acció violenta, ens recorda el valor de la vida humana i de la llibertat. Per a nosaltres, xafar i contemplar les platges en què van morir tantes persones ens ha colpit intensament, caminar entre les files interminables de tombes on descansen els morts d’aquella guerra cruenta ens ha deixat una impressió fonda. El silenci, el respecte i la memòria s’imposen necessàriament.

Graffiti als carrers d'Arromanches (França 2016)

Graffiti als carrers d’Arromanches (França 2016)

INFORMACIÓ D’INTERÉS

Després de visitar aquest lloc ens ha impactat encara més veure dues pel·lícules inoblidables: El dia més llarg i Salvar el soldat Ryan.

Alguns dels museus que es poden visitar: Museu del desembarcament i la pel·lícula en 360º en Arromanches. POdeu trobar molta més informació ací.

Més informació sobre el desembarcament a la web oficial de turisme de la regió de Normandia.

Camping en Carentan: Camping Le Haut Dick


TEXTO EN CASTELLANO

Normandía es algo más que una región pintoresca: es un espacio consagrado a la memoria histórica de un hecho muy relevante. En cada pueblo y ciudad hay algún elemento que te recuerda que estás en un lugar que fue el escenario de un hecho histórico trascendental para la historia de Francia y de Occidente. La Batalla de Normandía del verano de 1944 se mantiene viva en la memoria gracias a la presencia por todas partes de las banderas de los Aliados, placas conmemorativas, esculturas y lugares emblemáticos de toda clase.

El primer elemento que llama la atención al visitante es la presencia, a lo largo de la costa normanda, de los restos de las fortificaciones que construyeron los alemanes durante la ocupación de Francia, ante la amenaza de una invasión. El Muro del Atlántico consistía en un conjunto de búnkeres, baterías de artillería, trincheras, etc. que debían servir de barrera defensiva ante una eventual invasión. Esta línea defensiva se extendía desde Baiona hasta los Países Bajos -y más allá-, aunque los alemanes estaban convencidos de que el ataque se produciría el paso de Calais, por ser la zona más próxima a las costas de Inglaterra donde eran acantonadas las tropas aliadas.

El segundo elemento más destacable es la visita a los lugares en que se produjo el desembarco de las tropas aliadas el 6 de junio de 1944 (el Día D). Las cinco playas escogidas por los aliados para la Operación Overlord están perfectamente señalizadas como lugares de relevancia histórica. La abundante información que se da en estos lugares, con paneles informativos (además de numerosos museos y exposiciones diseminados a lo largo de la ruta), permite hacerse una idea bastante exacta de la magnitud de la operación militar y del coste en vidas que supuso la Batalla de Normandía. Además, existe la posibilidad de visitar, entre otros, el impresionante cementerio en Omaha Beach donde fueron enterrados nueve mil de los militares de Estados Unidos muertos durante la batalla.

El tercer elemento a subrayar es la misma relevancia que los franceses dan a este hecho histórico. Posiblemente es el acontecimiento histórico más importante del siglo XX, para Francia, en la medida que supuso el inicio de la liberación del país después de la derrota y la ocupación del año 1940 a manos de los alemanes. El devenir histórico del país hasta día de hoy ha sido absolutamente determinado por este evento, suponiendo su enderezamiento nacional, en clave interna, y determinando sus estrechas relaciones con Estados Unidos y su vocación europeísta, en la vertiente exterior.

La visita a este inmenso campo de batalla no debería dejar indiferente a nadie, ni siquiera a los espíritus poco afines a los ardores bélicos ni a los pacifistas declarados. Más que la celebración de una victoria militar -aunque también lo es, por supuesto-, la rememoración de la Batalla de Normandía es un recordatorio del altísimo coste de la libertad y la paz. Más que exaltar una acción violenta, nos recuerda el valor de la vida humana y de la libertad. Para nosotros, pisar y contemplar las playas en el que murieron tantas personas nos ha golpeado intensamente, caminar entre las filas interminables de tumbas donde descansan los muertos de aquella guerra cruenta nos ha dejado una impresión profunda. El silencio, el respeto y la memoria se imponen necesariamente.

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This