Aquesta primavera, a pesar que no ha plogut massa, hem pogut gaudir de l’espectacular floració a les nostres serres. Potser enguany he valorat més aquest esdeveniment de la natura perquè l’any passat no vam tindre primavera. Com que vam començar el nostre viatge a l’hemisferi sud el dia 11 de gener, vam partir d’ací encara en ple hivern i arribàrem a Xile quan l’estiu estava marcant les temperatures màximes.
Al mes d’abril, amagades entre els pins i la pinassa, comencen a brotar les tiges d’unes plantetes molt especials que habitualment passen inadvertides per als caminants dels senders. Són les nostres orquídies.

Ophrys speculum Link. (Bocairent, 2013)

Coneixem aquestes plantes perquè a totes les floristeries s’han convertit en un element fonamental per fer regals especials. Són aquests exemplars d’origen tropical i ofereixen unes flors grans i colorides. Tanmateix, les nostres orquídies són menudes i discretes, però potser, si les observes amb atenció, trobaràs que han desenvolupat unes estructures realment sorprenents.
A la web de FLORA IBÉRICA es recullen tots els detalls resenyables de les espècies i varietats presents a la nostra península. La Península Ibèrica és una zona botànicament riquísima i, especialment, el sudest acumula gran varietat de xicotetes plantes que s’han adaptat a viure en condicions molt exigents -com les que estem patint enguany ja que pràcticament no ha plogut.

Ophrys tenthredinifera Willd. (Bocairent, 2013)

Podem trobar diversos grups d’orquídies -gèneres- però vaig a descobrir-vos el món de les que integren el gènere Ophrys. Potser la seua particularitat és el tipus de pol·linització que ha provocat la coevolució amb certs himenòpters (abelles). Les flors s’han especialitzat de tal manera per atraure els mascles d’aquestes abelles que imiten la forma i el color de les femelles però, a més a més, produeixen aromes similars a les feromones femenines. Així, els mascles, obnubilats per aquest conjunt d’atractius, acudeixen a les flors amb la intenció de copular però únicament aconsegueixen ser víctimes de l’estratègia de la planteta i s’emporten sobre el seu cap el polen que la flor ha situat estratègicament a la part superior de la seua corol·la.

Ophrys dyris Maire (Bocairent, 2013)

Aquestes plantes rarament superen els 20 cm d’alçària. Tenen una roseta bassal amb unes poques fulles d’intens color verd i, a la tija, entre 2-4 flors de colors diversos.

És tot aquest procés, un espectacle meravellós, que una vegada més ens fa pensar en la increïble versatilitat i variabilitat de la natura. Fa pocs dies vaig descobrir la web ANTHOS del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Mediambient. És realment un lloc molt interessant per consultar i aprendre sobre la flora de les diverses regions i municipis. Les fotos de cada taxó i la informació permet, d’una manera sencilla, consultar les característiques de les nostres plantes. Com que ja fa molt de temps que he abandonat la meua aficció per la determinació botànica, m’he ajudat d’aquesta web per intentar endevinar a quina espècie pertanyen les plantetes que vaig trobar.

Ophrys dyris Maire (Bocairent, 2013)

Aprofitant els passetjos per la serra, al mes d’abril vam descobrir, a més a més, un altre tresor amagat baix la terra. Eren les turmes. Aquest fong (Terfezia sp.) d’escàs valor culinari si les comparem amb les famoses trufes, pot ser detectat per les deformacions que provoca en el terreny quan s’engrossa.

 

Són xicotetes esferes blanquinoses de sabor suau i textura agradable que donen als plats un matís especial. Amb els xiquets vam passar una estona descobrint aquests secrets i, al dia següent, vam fer un arròs exquisit que tots a casa vam assaborir.

Turmes, Terfezia sp. (Bocairent, 2013)
Arròs amb turmes

Una vegada més, observant amb calma, descobrim amb els nostres fills regals al camp que podem gaudir per la simple recerca, observació i comparació. A més a més, de vegades, hem de treballar la nostra paciència perquè no sempre arribem a temps per veure aquests regals. Així ens va passar amb algunes plantes de les orquídies del gènere Orchis que pocs dies abans havien florit i madurat després de la seua pol·linització, per la qual cosa ens vam perdre l’espectacle de les seues tiges plenes de flors. Així ens veiem obligats a esperar un any, un any!!!, per poder veure al natural aquestes plantes tan especials.

Orchis mascula (L.) L.

NOTA: probablement hi ha errades en el nom de les plantes fotografiades. Si és així, agraïm la vostra col·laboració. Gràcies!

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This