Si hi ha una cosa evident quan viatges pel món, quan camines pels carrers de qualsevol ciutat i també, del teu poble, és que al món existeixen moltes desigualtats. Poden ser de molts tipus, poden ser de major o menor intensitat, però sempre són injustes. Ahir, dia 7 de març, Pau va escriure aquest assaig i no he pogut evitar demanar-li permís per publicar-lo avuí, dia 8. Dedicat a totes les dones amb les quals convivim o ens creuem pels carrers. Dedicat a totes les persones que pateixen i viuen com «Igualtat». Pensant en aquelles dones i homes que cada dia actuen per fer possible la igualtat.

Igualtat és una dona negra que pateix síndrome de Down, viu a un barri marginal i és lesbiana. La qüestió és: ¿podrà Igualtat arribar algun dia a viure feliç al món, sense ser discriminada pel fet de ser dona, ni pel color de la seua pell, ni per la seua discapacitat psíquica, ni pel fet de ser pobra o lesbiana? Com hauria de canviar el nostre món per a fer-ho possible?

Igualtat és una persona imaginària. No existeix realment: l’he inventada per representar totes aquelles persones que són discriminades arreu del món a causa de prejudicis imperants o desigualtats injustificables. Corregir les discriminacions basades en prejudicis passa per l’educació i la convivència. Les desigualtats han de ser corregides amb mesures polítiques i econòmiques.
Xiqueta venent llepolies en Palenque (México, 2002)

Si veiem la història de la humanitat amb perspectiva, tal volta hem de ser optimistes. Als últims dos-cents anys hem avançat molt, almenys als països occidentals. A una societat com la nostra, Igualtat hui dia tindria els mateixos drets que qualsevol altra persona, a pesar de ser dona o ser una persona de color. A més, podria beneficiar-se d’algunes ajudes pel fet de patir una discapacitat psíquica. Potser també podria optar a alguna ajuda social, donada la seua situació econòmica desavantatjosa. Per descomptat, podria gaudir del sistemes públics de salut i educació. A més, podria comptar amb l’ajuda dels col·lectius i associacions que ajuden a normalitzar la vida de gais, lesbianes i transsexuals. No obstant, probablement, encara hauria de suportar moltes mostres d’intolerància, fóra per sexisme, racisme o pura ignorància de molta gent. I la seua situació d’integració social i el seu nivell de vida serien encara baixos. Tal volta podria arribar a ser moderadament feliç, amb un poc de sort. Per desgràcia, hi ha molts llocs al món on Igualtat no tindria tanta sort.


Xiqueta a un mercat prop de Oaxaca (México, 2002)

L’objectiu, sens dubte, és arribar crear les condicions socials i econòmiques que ens permeten assegurar que Igualtat podria arribar a ser una persona plenament feliç i socialment integrada: aquest és el treball que encara tenim pendent. Que arribe a ser així és responsabilitat de tots: dels poders polítics i econòmics, d’una banda, però també, d’altra, del conjunt de la ciutadania, corregint i eradicant totes les formes de discriminació que encara es donen. Açò últim depèn, sobretot, de l’educació, tant a l’escola com a la família.

En realitat, Igualtat sí que existeix. És cada dona que és maltractada. És cada persona de color que és humiliada. És cada discapacitat que se sent tractat de forma injuriosa o paternalista. És cada individu que veu limitades les seues opcions de progressar econòmicament i d’eixir de la pobresa. És cada persona que se sent jutjada per la seua orientació sexual.
Dones fent la compra (México, 2002)

Mentre totes aquestes formes de discriminació continuen existint, difícilment podrem dir que vivim a una societat justa, és a dir, a una societat perfectament igualitària. Mentre això passe, el nostre món continuarà sense ser un món digne per a Igualtat.

El nostre món pot ser millor del que és, sens dubte. És a la nostra mà: cada dia, un rere altre, tots nosaltres podem fer alguna cosa –per insignificant que ens puga paréixer- per a que Igualtat tinga cabuda al nostre món. Qui no estaria disposat a ajudar-la a fer-se un lloc? Fem-nos forts en la nostra bona voluntat i la resta vindrà després, a poc a poc.

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This
A %d blogueros les gusta esto: