ENTRADA BILINGÜE: VALENCIÀ/CASTELLÀ

Roca, vent i fred. Aquest són, possiblement, els tres elements més remarcables de Morella i de la serra del Maestrat, una terra inhòspita que, tot i això, ha sigut poblada durant segles per gent decidida i de tarannà ferreny. Tan sols cal veure la ciutat penjada allà dalt del penyal, envoltada per la seua inexpugnable muralla per a intuir que els que allà han viscut i viuen són gent valenta.

No és estrany, doncs, que la història haja deixat testimonis de personatges il·lustres d’aquesta ciutat que demostraren tindre una actitud altiva i coratjosa, testimonis com el que ens parla del cèlebre Francesc de Vinatea, un home que, segons es diu, l’any 1333 s’oposà públicament i amb vehemència al rei Alfons el Benigne –i el feu recular- davant el seu propòsit de fer donació de bona part dels senyorius valencians als fills de la reina Leonor. La insolència d’aquest prohom fou tal que la reina ho considerà del tot inacceptable, acostumada com estava a la submissió dels vassalls castellans sobre els quals regnava el seu germà. El rei, no obstant, li va fer veure que, a diferència del germà d’ella, ell no regnava sobre súbdits, sinó sobre ciutadans lliures. Morella és, en conseqüència, un bastió i un símbol de llibertat.

Amb el pas dels anys i l’adveniment de la industrialització, Morella va semblar entrar en un cicle de recessió econòmica i demogràfica, imputable –segons la lògica sovint absurda i curta de mires de l’economicisme que sols mira pel guany a curt termini- a les condicions d’inaccessibilitat del seu entorn natural. Ara, en canvi, Morella –i el seu entorn accidentat i inaccessible- tornen a ser un pol d’atracció econòmica, gràcies a aquest nou fenomen del turisme d’interior.

Afortunadament, Morella es manté impassible davant aquestes oscil·lacions històriques i conserva fidelment a la seua pròpia identitat. Un simple passeig pels seus carrers ens permet comprovar-ho: l’urbanisme o l’aficció pels seus costums quotidians per part dels morellans i morellanes en són una prova evident.

Caminar per Morella, en qualsevol moment de l’any, ens transporta a segles passats amb un mosaic d’elements del present. Comerços tradicionals que s’han adaptat a les noves tendències del present com ara Aromes de Morella: un preciós comerç de sabons naturals, perfums i essències que prenen, de la flora del Maestrat, els elements per elaborar els seus productes. Des del castell, caminem per carrers empedrats i soportals. Trobem cafeteries i pastisseries on podem tastar el dolç típic de Morella: els flaons. Als diversos restaurants es pot gaudir de la gastronomia tradicional com el corder, les croquetes morellanes o la collada, dolç típic que sempre ens agrada menjar. I així ho vam fer novament a l’Hotel Rey Don Jaime.

Sense dubte, el Sexenni, és un dels grans valors de Morella. És una festa l’origen de la qual es remunta a l’any 1672, quan els vilatans i vilatanes de Morella s’encomanaren a la Verge de la Vallivana davant d’una pesta que assolava la comarca. El restabliment miraculós de la salut va fer que, com a mostra d’agraïment, acordaren celebrar perpètuament, cada sis anys, un novenari dedicat a la Mare de Déu. En l’actualitat, cada sis anys, els veïns dels carrers de Morella treballen per preparar la seua ciutat per a la festa del Sexenni. L’any 2018 serà novament aquesta celebració i ja estan treballant creant increïbles obres d’art a partir de papers de colors seguint diverses temàtiques. Poder assistir als tallers on s’està treballant va ser una visita sorprenent que ens va plenar d’admiració i reconeixement. És un treball secret i discret perquè tots esperen sorprende als ciutadans i visitants de la ciutat. No podem dir res més, únicament podem animar-vos a visitar Morella en agost del 2018.

Us anirem explicant altres detalls de la nostra visita a Morella. Estem units a aquests pobles de l’interior de Castelló i de Terol com us explicàrem en aquest post fa ja un temps. El seu entorn, la seva naturalesa, les parets de pedra seca, el cim del Penyagolosa … Morella és una de les portes d’entrada, la ciutat més representativa, l’ambaixadora dels pobles dels Ports. No dubteu a visitar aquesta ciutat, un dels Pobles Més Bonics d’Espanya i els seus pobles veïns, us reconfortarà, us encantarà.


Roca, viento y frío. Este son, posiblemente, los tres elementos más destacables de Morella y de la sierra del Maestrazgo, una tierra inhóspita que, sin embargo, ha sido poblada durante siglos por gente decidida y de talante férreo. Tan sólo hay que ver la ciudad colgada allá arriba del peñasco, rodeada por su inexpugnable muralla para intuir que los que allí han vivido y viven son gente valiente.

No es extraño, pues, que la historia haya dejado testimonios de personajes ilustres de esta ciudad que demostraron tener una actitud altiva y valiente, testigos como el que nos habla del célebre Francesc de Vinatea, un hombre que, según se dice, en 1333 se opuso públicamente y con vehemencia al rey Alfons el Benigne -y le hizo recular- ante su propósito de hacer donación de buena parte de los señoríos valencianos a los hijos de la reina Leonor. La insolencia de este prohombre fue tal que la reina lo consideró del todo inaceptable, acostumbrada como estaba a la sumisión de los vasallos castellanos sobre los que reinaba su hermano. El rey, sin embargo, le hizo ver que, a diferencia del hermano de ella, él no reinaba sobre súbditos, sino sobre ciudadanos libres. Morella es, en consecuencia, un bastión y un símbolo de libertad.

Con el paso de los años y el advenimiento de la industrialización, Morella pareció entrar en un ciclo de recesión económica y demográfica, imputable -según la lógica menudo absurda y corta de miras del economicismo que sólo mira por la ganancia a corto plazo- a las condiciones de inaccesibilidad de su entorno natural. Ahora, en cambio, Morella -y su entorno accidentado y inaccessible- vuelven a ser un polo de atracción económica, gracias a este nuevo fenómeno del turismo de interior.

Afortunadamente, Morella se mantiene impasible ante estas oscilaciones históricas y conserva fielmente a su propia identidad. Un simple paseo por sus calles nos permite comprobarlo: el urbanismo o la afición por sus costumbres cotidianas por parte de los morellanos y morellanas son una prueba evidente.

Descubriendo los aromas de Morella

Caminar por Morella, en cualquier momento del año, nos transporta a siglos pasados ​​con un mosaico de elementos del presente. Comercios tradicionales que se han adaptado a las nuevas tendencias del presente como Aromas de Morella: un precioso comercio de jabones naturales, perfumes y esencias que toman, de la flora del Maestrat, los elementos para elaborar sus productos. Desde el castillo, caminamos por calles adoquinadas y soportales. Encontramos cafeterías y pastelerías donde podemos probar el dulce típico de Morella: los flaons. A los varios restaurantes se puede disfrutar de la gastronomía tradicional como el cordero, las croquetas morellanas o la cuajada, dulce típico que siempre nos gusta comer. Y así lo hicimos nuevamente en el Hotel Rey Don Jaime.

Sin duda, el Sexenio, es uno de los grandes valores de Morella. Es una fiesta el origen de la cual se remonta al año 1672, cuando los vecinos y ciudadanas de Morella se encomendaron a la Virgen de la Vallivana ante una peste que asolaba la comarca. El restablecimiento milagroso de la salud hizo que, como muestra de agradecimiento, acordaron celebrar perpetuamente, cada seis años, un novenario dedicado a la Virgen. En la actualidad, cada seis años, los vecinos de las calles de Morella trabajan para preparar su ciudad para la fiesta del Sexenni. El año 2018 será nuevamente esta celebración y ya están trabajando creando increíbles obras de arte a partir de papeles de colores siguiendo diversas temáticas elegidas por ellos mismos. Poder asistir a los talleres donde se está trabajando fue una visita sorprendente que nos llenó de admiración y reconocimiento. Es un trabajo secreto y discreto porque todos esperan sorprender a los ciudadanos y visitantes de la ciudad. No podemos decir nada más, únicamente podemos animar a visitar Morella en agosto del 2018.

Os iremos contando otros detalles de nuestra visita a Morella. Estamos unidos a estos pueblos del interior de Castellón y de Teruel como os contamos en este post hace ya un tiempo. Su entorno, su naturaleza, las paredes de piedra seca, la cima del Penyagolosa… Morella és una de las puertas de entrada, su ciudad más representativa, la embajadora de los pueblos de Els Ports. No dudéis en visitar esta ciudad, uno de los Pueblos Más Bonitos de España y sus pueblos vecinos, os reconfortará, os encantará.

Recuerda, puedes suscribirte a nuestro blog y también vernos en

Y si te gusta, comparte y así nos ayudas a difundir esta información.

Pin It on Pinterest

Share This